Malinový dort
Recepty, DortySuroviny
- 160 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
- 225 g moučkového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička prášku do pečiva
- Na náplň:
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 g čerstvých malin
- Na polevu:
- 160 ml smetany ke šlehání
- 160 g kvalitní 70% hořké čokolády nalámané
- čerstvé maliny na ozdobu
Postup Malinový dort
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu ve tvaru srdce – buď ji vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Máslo s mlékem dejte do malého kastrůlku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Pak vmíchejte vanilkový extrakt a dejte stranou.
Do misky prosejte mouku, kakao a kypřicí prášek.
V jiné větší míse umíchejte žloutky s cukrem tak, aby zesvětlaly a nabyly.
Zvlášť vyšlehejte bílky na sníh.
Ke žloutkům vlijte lehce zchladlé vanilkové mléko a pomalu vmíchejte směs mouky s kakaem.
Nakonec opatrně kovovou lžící zamíchejte sníh z bílků. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 30–35 minut.
Než dort vytáhnete z trouby, zkuste do něj zapíchnout dřevěnou špejli – pokud zůstane čistá, je dort upečený. Nechte vychladnout.
Zchladlé srdce pomocí ostrého dlouhého nože podélně rozpulte. Smetanu ušlehejte a vidličkou do ní rozmačkejte maliny a hmotou naplňte dort.
Na plotýnku postavte pánev s horkou vodou, do ní postavte rendlík s nalámanou čokoládou a smetanou. Zahřívejte, až získáte tekutou a lesklou polevu. Pomocí paletového nože (nebo gumové stěrky) ji naneste na dort a po obvodu srdce přitiskněte čerstvé maliny.