Makový koláč se švestkama
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 60 g Hery
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- Náplň:
- 150 g mletého máku
- 50 ml mléka
- 30 g Hery
- 50 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce medu
- švestky
- Sníh:
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
- 20 g krupicového cukru
Postup Makový koláč se švestkama
Postup přípravy receptu
-
Tuk vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem a přidáme mléko. Postupně přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a vytvoříme těsto, které zabalím do potravinové folie a asi na 30 minut vložíme do lednice.
Mezitím připravíme náplň - Tuk vyšleháme s cukrem a žloutkem do pěny přidáme skořici a vyšleháme. Mák zalijeme horkým mlékem, promícháme a smícháme s vyšlehaným tukem.
Z těsta vyválíme slabý plát (kousek těsta si necháme stranou) a vložíme do vymazané a vysypané koláčové formy. Ze zbytku těsta vytvoříme okraj koláče.
Na těsto rozprostřeme náplň, na ní poskládáme rozpůlené švestky a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 175°C asi 20 minut.
Po upečení švestky potřeme rozpuštěným medem a koláč ozdobíme sněhem, který připravíme vyšleháním bílku, 1 vanilkového cukru a krupicového cukru a vložíme do trouby a pečeme do zhnědnutí.