Makový koláč se švestkama

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
60 g Hery
50 g moučkového cukru
2 lžíce mléka
Náplň:
150 g mletého máku
50 ml mléka
30 g Hery
50 g krupicového cukru
1 žloutek
1 lžička skořice
1 lžíce medu
švestky
Sníh:
1 bílek
1 vanilkový cukr
20 g krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Tuk vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem a přidáme mléko. Postupně přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a vytvoříme těsto, které zabalím do potravinové folie a asi na 30 minut vložíme do lednice.

  2. Mezitím připravíme náplň - Tuk vyšleháme s cukrem a žloutkem do pěny přidáme skořici a vyšleháme. Mák zalijeme horkým mlékem, promícháme a smícháme s vyšlehaným tukem.

  3. Z těsta vyválíme slabý plát (kousek těsta si necháme stranou) a vložíme do vymazané a vysypané koláčové formy. Ze zbytku těsta vytvoříme okraj koláče.

  4. Na těsto rozprostřeme náplň, na ní poskládáme rozpůlené švestky a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 175°C asi 20 minut.

  5. Po upečení švestky potřeme rozpuštěným medem a koláč ozdobíme sněhem, který připravíme vyšleháním bílku, 1 vanilkového cukru a krupicového cukru a vložíme do trouby a pečeme do zhnědnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!