Makový koláč s ovocem a drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g mouky (pšeničné, žitné, celozrnné – jaké chcete)
- 3 lžíce holandského kakaa
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 120 g mletého máku
- 180 g cukru (nebo prostě kolik chcete, já vždy těsto ochutnávám, protože můj odhad mě již několikrát zradil)
- 120 g rozpuštěného másla
- 1 řecký bílý jogurt
- 3 ks vajec
- ovoce (já použila zmražené borůvky, maliny a jahody a mohu doporučit)
- Drobenka:
- 50 g sušenek (např. karamelové ke kávě, Bebe, Club…)
- 75 g změklého másla
- ovesné vločky
Postup Makový koláč s ovocem a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Začneme drobenkou: sušenky rozdrobíme v ruce nebo použijeme kuchyňský robot. Přidáme máslo a vloček tak akorát, aby vznikla sypká drobenka. Pokud se Vám zdají sušenky málo sladké, můžete ještě směs přisladit – např. javorovým sirupem. Drobenku odložíme.
Na těsto v míse promísíme mouku, kakao, kypřící prášek a mák. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo (trochu zchladlé), vejce a jogurt. Směs promícháme, měla by vzniknout hustá hmota, kterou urovnáme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy. Navrch rozložíme ovoce a koláč posypeme drobenkou. Dáme péct do trouby na 160ºC, dokud drobenka nezezlátne a těsto se neupeče (trik se špejlí to jistí) – asi 45 minut.