Makovec s našlehaným krémem a rybízem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Makovec:
- 130 g cukru (v tom 1 vanilkový cukr)
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- 160 g mletého máku
- 2 lžíce bílého rostlinného jogurtu (domácí nebo např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mandlového mléka (sójového nebo jiného rostlinného/ořechového)
- Krém:
- 1/2 hrnku nesolených nepražených kešu oříšků (doporučuji držet na spodní hranici, jinak je jejich chuť ve výsledném krému výraznější) namočených alespoň na dvě hodiny do vody
- 1/3 hrnku kokosového mléka
- 1/2 hrnku Oatly smetany
- 1/2 hrnku mandlového mléka (či jiného rostlinného mléka)
- 3/4 lžičky Agaru (prášek, nikoli vločky) seženete v asijských obchodech či obchodech se zdravou výživou
- 3 lžíce vanilkového cukru
- 2 lžíce kokosového oleje
- + 2 lžičky kokosového oleje
- vanilkový extrakt (či vanilková semínka)
Postup Makovec s našlehaným krémem a rybízem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravte krém. Kešu slijte, přesypte do mixéru a spolu s kokosovým mlékem a půl hrnekm oatly smetany rozmixujte dohladka (dle výkonnosti mixéru to může zabrat až několik minut, trošku krému po mixování rozetřete mezi prsty, abyste se ujistili, že už tam nejsou ani sebemenší kousky a textura je úplně hladká).
Mezi tím v rendlíku zahřejte půlhrnek rostlinného mléka, přidejte agar a cukr. Zamíchejte, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi 5 minut, občas promíchejte. Vmíchejte kokosový olej, sejměte z ohně a pomalu vlijte do mixujících se ořechů.
Přidejte vanilku, mixujte asi další minutu, poté přendejte do větší mísy a uložte asi na 30 minut do mrazáku.
Poté krém vyndejte (bude vypadat trochu divně, ale nebojte se) a šlehejte několik minut elektrickým šlehačem.
Mísu překryjte potravinářskou fólií a dejte na několik hodin do lednice (opět ideálně přes noc).
Před podáváním opět prošlehejte mixérem. V dobře utěsněné nádobě vydrží krém v lednici až pět dní.