Makové řezy se švestkami a drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 180 g vody
- 150 ml oleje
- 40-50 ml citronové šťávy
- strouhaná kůra z citronu
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 510-520 g hladké mouky
- 75-100 g mletého máku
- 1 špetka soli
- 21 g čerstvého droždí
- Dále:
- půlené švestky
- Drobenka:
- 80 g cukru krupice
- 80 g másla
- 150 g polohrubé mouky
Postup Makové řezy se švestkami a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí a necháme 15 minut stát. Do mísy pak přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme volnější těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.
Na sádlem vymaštěný plech vykynuté těsto vyškrábneme, navlhčenou lžící rozetřeme po celém plechu, poklademe půlenými švestkami (řezem nahoru) a lehce je vtlačíme do těsta. Posypeme drobenkou, necháme přibližně 30 minut nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/25-35 minut).