Louhované preclíky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

200 g (ml) vody
65 g měkkého sádla
lžička cukru
1,5 lžičky soli
400 g hladké mouky
20 g droždí
Na louhování:
50 g jedlé sody
litr vody
Na potření před pečením:
2 žloutky

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme do pekárny a necháme jí vypracovat a vykynout těsto.

  2. To pak vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 32 dílků (= 32 preclíků, na 2 plechy).

  3. Každý dílek rozválíme na 20 cm dlouhý váleček, se silnějším středem a tenkými okraji, který vytvarujeme podle fotopostupu.

  4. Všechny preclíky necháme mírně nakynout a pak je asi po 3 kusech (podle velikosti kastrolu) vhazujeme do vřící vody, do které jsme vsypali sodu. Povaříme je asi 45-60 vteřin, pak opatrně vyjmeme, necháme okapat a uložíme na plech s pečící fólií.

  5. Každý preclík potřeme žloutkem, posypeme je hrubou solí (můžeme několikrát opatrně žiletkou naříznout kůžičku) a upečeme v předehřáté troubě - 15 minut na 200-210°C.

  6. Pak teplotu snížíme na 170°C a 15-20 minut dopečeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!