Loudavé těsto (sladké i slané)

Recepty, Moučníky

Suroviny

120 g mléka
150 g bílého jogurtu
60 g oleje
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
půl rovné lžičky soli
2-3 lžíce cukru
8-10 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. V mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které hned (bez kynutí) uložíme ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice. Použít se dá už za několik hodin, ale lépe až druhý den. V lednici by těsto mělo vydržet 5-7 dnů.

  2. Těsto se dá udělat i na slano, jen je třeba upravit poměr cukru a soli. Cukru do těsta dáme pouze 1 kávovou lžičku, soli 2 rovné kávové lžičky. Ze slaného jogurtového těsta můžete usmažit langoše nebo upéct rohlíky, pletýnky, slaný plněný koláč aj. Z tohoto těsta jsem dělala např. rohlíčky s tvarohovou náplní, které jsou na druhé fotografii u receptu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!