Cappuccino dort / řez - snadno a rychle

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kávový korpus:
4 vejce
140 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce instantní mocca kávy, mírně navršená
1 dl horké vody
0,5 dl oleje
250 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
Krém:
400 ml smetany ke šlehání
cappuccino dle vlastní chuti
cca 2-3 lžíce moučkového cukru, dle vlastní chuti
250 g měkkého tvarohu nebo mascarpone

Postup přípravy receptu

  1. Korpus na dortovou formu 22 cm nebo menší pekáček: mocca kávu rozpustíme v horké vodě, žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Do žloutkové pěny vmícháme olej a následně i kávu, přisypeme mouku s kypřidlem, řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto na ni nesmí lepit. Pak korpus necháme zcela zchladnout a prokrojíme na 3 díly.

  2. Náplň: smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem do krémovější podoby, pak přidáváme po lžících sypké cappuccino a došleháme do tuha. Nakonec do ochucené šlehačky zašleháme i tvaroh/mascarpone. Druh cappuccina záleží na naší chuti (klasik, čokoládové, oříškové...) a množství takové, aby nám krém chutnal. Někdo dá lžíce čtyři, jiný šest, to už si podle ochutnání každý doladí dle vlastní chuti. Záleží i na použitém druhu, zdali je slazené...

  3. Vrstvy korpusu promazáváme krémem, kdo chce, může korpus pokapat kávovým likérem nebo rumem. Dort dáme do chladna vychladit, dlouhé proležení (přes noc) není nutné, dort/ řez je velmi jedlý a dobře se krájí už po hodině a půl v chladničce. Dozdobení záleží za naší chuti, můžeme posypat čokoládovými hoblinkami nebo cukrářským zdobením dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!