Cappuccino dort / řez - snadno a rychle
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kávový korpus:
- 4 vejce
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce instantní mocca kávy, mírně navršená
- 1 dl horké vody
- 0,5 dl oleje
- 250 g polohrubé mouky
- půl prášku do pečiva
- Krém:
- 400 ml smetany ke šlehání
- cappuccino dle vlastní chuti
- cca 2-3 lžíce moučkového cukru, dle vlastní chuti
- 250 g měkkého tvarohu nebo mascarpone
Postup Cappuccino dort / řez - snadno a rychle
Postup přípravy receptu
-
Korpus na dortovou formu 22 cm nebo menší pekáček: mocca kávu rozpustíme v horké vodě, žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Do žloutkové pěny vmícháme olej a následně i kávu, přisypeme mouku s kypřidlem, řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto na ni nesmí lepit. Pak korpus necháme zcela zchladnout a prokrojíme na 3 díly.
Náplň: smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem do krémovější podoby, pak přidáváme po lžících sypké cappuccino a došleháme do tuha. Nakonec do ochucené šlehačky zašleháme i tvaroh/mascarpone. Druh cappuccina záleží na naší chuti (klasik, čokoládové, oříškové...) a množství takové, aby nám krém chutnal. Někdo dá lžíce čtyři, jiný šest, to už si podle ochutnání každý doladí dle vlastní chuti. Záleží i na použitém druhu, zdali je slazené...
Vrstvy korpusu promazáváme krémem, kdo chce, může korpus pokapat kávovým likérem nebo rumem. Dort dáme do chladna vychladit, dlouhé proležení (přes noc) není nutné, dort/ řez je velmi jedlý a dobře se krájí už po hodině a půl v chladničce. Dozdobení záleží za naší chuti, můžeme posypat čokoládovými hoblinkami nebo cukrářským zdobením dle chuti.