Losos v teriyaki marinádě

Recepty, Ryby

Suroviny

cca 300 g filetu z lososa (já jsem připravovala i 200g pstruha lososovitého)
Na marinádu:
75 ml sójové omáčky
2 PL medu
1 - 2 PL bílého vinného octa (podle chuti)
1 stroužek česneku
kousek zázvoru
+ trocha vody
trocha škrobu na pozdější zahuštění omáčky

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na porce, nesolíme. Sójovou omáčku s medem, octem, rozmáčknutým česnekem a zázvorem nakrájeným na plátky uvedeme v kastrůlku k varu. Sejmeme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Pak marinádu nalijeme na rybu a necháme min. půl hodiny marinovat.

  2. Poté maso vyjmeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami. Zbylou marinádu nalijeme zpět do kastrůlku a zahřejeme. Přilijeme trochu vody na zředění (marináda má hodně intenzivní chuť), provaříme a nakonec zahustíme škrobovou pastou z vody a škrobu. Odstavíme, už dál nevaříme.

  3. Rybu opatrně opékáme ze všech stran, v marinádě je med, takže má tendenci se rychle připalovat a černat (i mně se to trochu zpočátku podařilo). Losos by měl zůstat uvnitř narůžovělý, nikoliv leskle sklovitý. Podáváme přelité omáčkou, s rýží a třeba s asijským salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!