Losos v teriyaki marinádě
Recepty, RybySuroviny
- cca 300 g filetu z lososa (já jsem připravovala i 200g pstruha lososovitého)
- Na marinádu:
- 75 ml sójové omáčky
- 2 PL medu
- 1 - 2 PL bílého vinného octa (podle chuti)
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru
- + trocha vody
- trocha škrobu na pozdější zahuštění omáčky
Postup Losos v teriyaki marinádě
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na porce, nesolíme. Sójovou omáčku s medem, octem, rozmáčknutým česnekem a zázvorem nakrájeným na plátky uvedeme v kastrůlku k varu. Sejmeme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Pak marinádu nalijeme na rybu a necháme min. půl hodiny marinovat.
Poté maso vyjmeme a důkladně osušíme papírovými utěrkami. Zbylou marinádu nalijeme zpět do kastrůlku a zahřejeme. Přilijeme trochu vody na zředění (marináda má hodně intenzivní chuť), provaříme a nakonec zahustíme škrobovou pastou z vody a škrobu. Odstavíme, už dál nevaříme.
Rybu opatrně opékáme ze všech stran, v marinádě je med, takže má tendenci se rychle připalovat a černat (i mně se to trochu zpočátku podařilo). Losos by měl zůstat uvnitř narůžovělý, nikoliv leskle sklovitý. Podáváme přelité omáčkou, s rýží a třeba s asijským salátem.