Brynzové halušky
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Zálivka:
- 200 g oloupané cibule
- 400 g slaniny
- 80 g sádla
- 150 ml mléka
- 150 ml smetany, min. 31%
- 6 lžiček zakysané smetany
- Halušky:
- 1 kg oloupaných brambor, varný typ B
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 450 g brynzy
- 6 lžiček zakysané smetany
- 3 lžičky soli
Postup Brynzové halušky
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
V pánvi na středním ohni rozehřejeme 40 g sádla, přidáme slaninu a 2 minuty ji za častého míchání restujeme. Přidáme zbylé sádlo a cibuli a orestujeme ji dozlatova. Zalijeme mlékem a smetanou a promícháme. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a 3 minuty vaříme. Stáhneme z ohně a přikryjeme pokličkou, aby směs zůstala horká.
Brambory nastrouháme najemno. Dáme do mísy a vymačkáme z nich vodu. Přidáme mouku, vejce a sůl a vymícháme těsto. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody.
Část těsta na halušky rozetřeme na mokré prkénko, položíme ho na okraj hrnce s vroucí vodou a příborovým nožem do vody odkrajujeme (sekáme) přes okraj prkénka halušky. Jakmile vyplavou na povrch, počkáme 20 vteřin a plochým sítkem je vyndáváme a dáváme do mísy. Halušky nevaříme najednou, ale zhruba po třetinách, aby část nebyla rozvařená a část nedovařená.
Každou dávku v míse pokryjeme částí nadrobené brynzy, která se na nich rozpustí. Poslední vrstvu zalijeme horkou zálivkou ze smetany, mléka, cibule a slaniny. Lehce promícháme. Na talíři dochutíme lžičkou zakysané smetany.