Losos pečený v papilotě s chřestem a vinnou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- Několik stonků chřestu
- asi 400 g lososa
- brambory
- na vinnou omáčku:
- 2 dcl kuřecího vývaru
- 1/2 mrkve
- 1/2 petržele
- kousek celeru
- 2 šalotky
- 1 dcl bílého vína
- 3 žloutky
- 1 dcl smetany
- 1/2 dcl přepuštěného másla
- bobkový list
- kuličky pepře
Postup Losos pečený v papilotě s chřestem a vinnou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Chřest oloupeme po hlavičku. Vhodíme do kastrolu s vodou, kam jsme přidali 2 špetky soli, špetku cukru a šťávu z půlky citronu. V této lázni chřest vaříme asi 5 minut.
V malém kastrůlku svaříme vývar s vínem, zeleninou, cibulí a kořením. Odstavíme.
Připravíme pečící papír a přeložíme na půl. Na jednu půlku dáme uvařený a zchlazený chřest, okořeněný kus lososa (použila jsem oblíbené koření na ryby a citronový pepř) a pokapala lehce olivovým olejem.
Druhou půlkou papíru jsem lososa překryla a udělala jakoby obálku. Spoje jsem zalepila rozšlehaným vajíčkem. Pečeme aspoň 20 minut. Chvilku před dopečením lososa připravíme omáčku.
Vezmeme vývar a přecedíme do misky. Misku dáme na vodní lázeň a zahřejeme.
Smetanu vyšleháme.
Do vývaru dáme rozmíchané žloutky a intenzivně mícháme metlou.
Po delší chvilce míchání sejmeme a pokračujeme v míchání. Pomalu přitom vlijeme asi půl deci přepuštěného másla a stále mícháme.
Nakonec přidáme ušlehanou smetanu a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Na talíř podáváme lososa s chřestem, bramborem a vinnou omáčkou.