Lněné sádlové rohlíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- lžička sladěnky
- 10 g droždí
- 125 g hladké mouky
- Dále:
- 170 ml (g) vody
- 1,5-2 lžičky soli
- lžíce mletého lněného semínka
- 35 g změklého sádla
- 365 g hladké mouky
- Na potření a posypání:
- vejce a lněné semínko
Postup Lněné sádlové rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dobře vymícháme a necháme pak 45-60 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a vymísíme volnější těsto, které necháme v míse asi hodinu vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a uděláme rohlíky, 8-10 kusů. Pokud je třeba, můžeme těsto při práci mírně podsypnout, z hodně pomoučeného těsta jdou rohlíky špatně svinout i vyválet.
Všechny rohlíky necháme kynout na jednom plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak je pomašlujeme vejcem, hustě posypeme lněným semínkem a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 7-10 min).