Lívanečky se švestkovým pudinkem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Lívanečky:
- 500 ml vlažného mléka
- necelá kostka droždí
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
- cca 350 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice nebo moučkového
- olej na smažení
- Švestkový pudink:
- 600 g švestek - vypeckovaných
- cukr krupice dle sladkosti švestek
- skořice mletá, dle chuti
- 1 vanilkový pudink
- cca 70 ml vody
- Dále dle chuti:
- měkký tvaroh nebo zakysaná smetana
- skořicový cukr nebo skořice
- šlehačka atd.
Postup Lívanečky se švestkovým pudinkem
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka s rumem (ve větším hrnci) rozdrobíme droždí, nasypeme cukry, přisypeme mouku a řádně promícháme. necháme stát na teplém místě, pod utěrkou. Po pěti minutách těsto opět dobře promícháme, pěkně ode dna, abychom do něj vmíchali vzduch. Množství mouky záleží na hustotě těsta, mělo by být hustější. Něco mezi palačinkovým a bramborákovým těstem. Necháme cca 40 minut kynout.
Odpeckované švestky dáme do kastrólu, osladíme je, ochutíme skořicí a na mírném plameni podusíme pod poklicí cca 3-5 minut, podle jejich zralosti (kdo nechce kousky, může rozmixovat). Je-li třeba, podlijeme je ze začátku dvěma lžícemi vody či rumu. Do podušených švestek přilijeme za stálého míchání ve vodě rozmíchaný vanilkový pudink a provaříme dle návodu na obalu. Pak pudink necháme částečně nebo zcela zchladnout.
Vykynuté těsto zlehka promícháme a do pomaštěného lívanečníku nebo pánve, s rozpálenou troškou oleje klademe lžící nebo naběračkou hromádky těsta, které se nám pomalu rozlijí do placiček - lívanečků, které smažíme z obou stran dozlatova.
Hotové lívanečky dáme na ubrousek odsát přebytečný tuk, potřeme vyšlehaným tvarohem s cukrem, nebo zakysanou smetanou, případně slazeným tvarohem, který jsme zlehčili vyšlehanou šlehačkou, doprostřed nandáme lžičkou kopeček švestkového pudinku a dle chuti posypeme lehce skořicí či skořicovým cukrem.
Výborné jsou jak teplé, tak za teplého počasí i vychladlé.