Litina
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 600 g strouhaných brambor
- 350 g hrubé mouky
- 10 g soli
- 1-2 vejce
- 0,5 litru mléka
- 150 g špeku nebo škvarků (slaniny nebo salámu nakrájeného na kostičky)
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rozpuštěného sádla
- 1 droždí
- lžíce cukru
- lžíce máku
- strouhanka
Postup Litina
Postup přípravy receptu
-
Postavíme na kvásek (droždí, cukr, 2 lžíce mouky a trochu vlahého mléka).
Nastrouháme brambory, slijeme vodu a přidáme mléko, vejce, sůl, mouku, prolisovaný česnek, slaninu nebo salám, sadlo a majoránku.
Umícháme těsto, do kterého vmícháme nakonec připravený kvásek a necháme důkladně nakynout.
Pekáč vytřeme sádlem, vysypeme mákem a strouhankou.
Nakynuté těsto nalijeme na pekáč (můžeme posypat mákem), necháme trochu nakynout a dáme péct. Po upečení se můžeme pustit do jídla.