Litina od Janičky z Kovářova
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 3/4 l mléka
- 3/4 kg polohrubá mouka
- 4 syrové brambory
- 2 - 4 vejce - syrové (přesněji vaječný obsah)
- česnek (přiměřeně podle chuti, ale bych raději nešetřil)
- pepř
- sůl
- majoránka
- škvarky (nejlépe domácí větší velikosti), také může být lžíce sádla
- 2 kostičky droždí á 42 g(čerstvé, lisované NOLI, Fala)
- mák na vysypání pekáče
Postup Litina od Janičky z Kovářova
Postup přípravy receptu
-
Nastrouhat brambory, zalít horkým mlékem, trochu mléka odlít na kvásek. Přidat mouku, vejce, zalít kvasnicema.
Zpracovat těsto, nechat 1 hod. kynout, nalít na vymaštěný, mákem vysypaný plech a znovu nechat chvíli odstát. Z množství se připraví asi dva plechy (záleží na jejich velikosti a hloubce).