Listový jablkový koláč se zakysankou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 listové těsto
- 8 cukrářských piškotů
- 750 g strouhaných jablek
- 2 vanilkové cukry
- 3 lžíce vanilkového pudinku
- cukr dle chuti
- 200 ml zakysané smetany
- kompotované broskve
- sádlo na vymazání - je-li třeba
Postup Listový jablkový koláč se zakysankou
Postup přípravy receptu
-
Koláčovou formu podle potřeby vymažeme sádlem (pokud není silikonová či teflonová), dáme do ní vyválené listové těsto, kraje odřízneme a dno propícháme. Dáme předpéct na 5 min. do předehřáté trouby na 200°C.
Poté vyndáme, necháme trochu zchladnout. Boky těsta pečením sjedou dolů, ale nevadí, pokud bychom to neudělali, těsto bude menší než forma, takto velikost zachová.
Naplníme polovinou směsi z jablek, cukrů, zakysanky a pudinkového prášku. Poklademe cukrářskými piškoty a navrch dáme zbytek jablkové směsi. Ozdobíme plátky broskví a okolo krajů dám váleček z odřezků těsta. Pečeme cca 30 min.