Lišky na smetaně s domácím knedlíkem

Recepty, Houby

Suroviny

500 g čerstvých lišek
1 lžíce másla
1 cibule
sůl, pepř, drcený kmín
2 bobkové listy
citron a cukr
asi 150 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany 33%
2 lžíce hladké mouky
Knedlíky:
400 g polohrubé mouky
lžička soli
1 sušené droždí (10 g)
1 vejce
200 ml vlahého mléka

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí a zalijeme ho trochou vlahého mléka a počkáme 5 minut. Ve zbytku mléka rozkvedláme vajíčko a vlijeme do mísy. Dobře propracujeme těsto a necháme hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme kulatý bochánek a ještě chvilku necháme kynout pod utěrkou. Pak uvaříme v páře 20 minut.

  2. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné lišky (větší překrojíme), orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme trochu drceného kmínu. Přilijeme asi 150 ml zeleninového vývaru nebo vody, bobkové listy a povaříme asi 3 minuty. Ve smetaně dobře rozmícháme mouku a vlijeme k liškám. Povaříme a dochutíme cukrem a citronem. Omáčka by měla být sladkokyselá a houby na skus, nesmí být rozvařené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!