Lišky na smetaně s domácím knedlíkem
Recepty, HoubySuroviny
- 500 g čerstvých lišek
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- sůl, pepř, drcený kmín
- 2 bobkové listy
- citron a cukr
- asi 150 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany 33%
- 2 lžíce hladké mouky
- Knedlíky:
- 400 g polohrubé mouky
- lžička soli
- 1 sušené droždí (10 g)
- 1 vejce
- 200 ml vlahého mléka
Postup Lišky na smetaně s domácím knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí a zalijeme ho trochou vlahého mléka a počkáme 5 minut. Ve zbytku mléka rozkvedláme vajíčko a vlijeme do mísy. Dobře propracujeme těsto a necháme hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 díly. Z každého vyválíme kulatý bochánek a ještě chvilku necháme kynout pod utěrkou. Pak uvaříme v páře 20 minut.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné lišky (větší překrojíme), orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme trochu drceného kmínu. Přilijeme asi 150 ml zeleninového vývaru nebo vody, bobkové listy a povaříme asi 3 minuty. Ve smetaně dobře rozmícháme mouku a vlijeme k liškám. Povaříme a dochutíme cukrem a citronem. Omáčka by měla být sladkokyselá a houby na skus, nesmí být rozvařené.