Elišky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 100 g třtinového cukru
- 150 g cukru krupice
- 1 PL vanilkového cukru vl. výroby
- 3 celá vejce vel. L /zde domácí/
- 130 g lískových ořechů, hrubě namletých
- 130 g mandlí, jemně namletých
- 60 g vlašských ořechů, hrubě namletých
- 100 g drobně nakrájenéh sušeného ovoce
- 0,5 KL citrónové kůry z dobře omytého citronu, pokud bude sušená, tak 1/4 KL
- 0,5 KL pomerančové kůry - dtto
- 20 g kandovaného zázvoru
- 1 PL koření Medový perník - Kotanyi
- oplatky na pečení
Postup Elišky
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce vyšleháme v robotu s cukry do husté pěny. Až je opravdu hodně hustá, přisypeme do ní namleté ořechy a mandle, citronovou a pomerančovou kůru a koření do perníku. Částečně promícháme a poté přidáme drobně pokrájené sušené ovoce.
Tuto hmotu necháme cca 1 hod. odstát, až pěkně zhoustne. Během času asi 3x promíchejte. Ovoce s ořechy mají snahu klesat ke dnu.
Po zhoustnutí nabíráme směs malou lžičkou a vrstvíme na oplatky. Oplatku podepřete prsty, aby nepraskla a směs ze lžičky o ni otřete. Klademe na plech vyložený pečicím papírem kousek od sebe a v troubě vyhřáté na 170 stupňů pečeme do zrůžovění.