Pečené kuře s mrkvičkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřecí stehna
- 3 lžičky adžiky (směs koření, viz diskuze)
- 2 lžičky drceného kmínu
- 0,5 – 1 dl bílého vína podle chuti
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 lžičky studeného másla
- sůl
- 400 g mrkve (na krájená na špalíčky - já měla baby karotku)
- sůl
- citronová šťáva
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 čajová lžička kurkumy
- 2 lžíce másla
- voda na podlévání
- 1 lžička sušeného tymiánu
- pečicí folie – sáček.
Postup Pečené kuře s mrkvičkou
Postup přípravy receptu
-
Kuře opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.
Pod kůží uděláme opatrně prsty kapsu a vložíme do ní kousek másla.
Okořeníme ze všech stran a vložíme do sáčku.
Přidáme olivový olej (ale nemusí být) a víno. Pevně zavřeme, vložíme na pekáček a pečeme v předehřáté troubě na 170%. Ke konci pečení vyjmeme maso z folie a na 15 minut ještě opékáme seshora, aby se vytvořila kůrčička.
Máslo rozpustíme a vložíme mrkev, mírně podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou. Podle potřeby mírně podléváme.
Když mrkev změkne, dochutíme ji špetkou soli, kurkumou, javorovým sirupem (nebo třtinovým cukrem), citronovou šťávou a tymiánem.