Lídin vrstvený koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1000 g hrubé mouky
- 140 g cukru
- 1 lžička soli
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžice citronové kůry
- 42 g kostka droždí
- 500 ml vlažného mléka
- 240 g másla nebo Hery
- 4 žloutky
- 1 vejce na potření
- 150 g sekané ořechy nebo mandle na posypání
- Náplň:
- Tvarohová:
- 2 tvarohy
- cukr dle chuti
- 2 vanilkové cukry
- mléko dle potřeby
- 1 vanilkový pudink
- Maková:
- 200 g mletého máku
- cukr podle chuti
- 300 ml mléka
- 2 lžice rumu
- strouhanka na zahuštění
- Jablková:
- 300 g oloupaných nastrouhaných jablek
- cukr podle chuti
- 1 rovnou lžíci skořice
- 50 g másla
- 2 mleté hřebíčky - nemusí být
Postup Lídin vrstvený koláč
Postup přípravy receptu
-
Tvarohová náplň: Všechny suroviny smícháme v hladkou náplň, můžeme přidat i rozinky, kdo má rád.
Maková náplň: V kastrulku promícháme mák s cukrem, zalijeme ho mlékem, dáme na mírný plamen a za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme rum. Pokud je mák řídký, přidáme strouhanku, v opačném případě přidáme mléko a necháme přejít varem. Necháme vychladnout. Já vařím mák v mikrovlnce, 3-4 minuty, nepřipaluje se.
Jablková náplň: V kastrolu rozpustíme máslo, dáme na nej jablka s cukrem a pomalu je za občasného promíchání rozvaříme. Před použitím je necháme vychladnout.
Vypracujeme obvyklým způsobem těsto, necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, které vyválíme na velikost plechu.
Hlubší plech o velikosti 35x29 cm dobře vymažeme tukem a položíme do něj první plát těsta, který potřeme tvarohovou nádivkou.
Přikryjeme druhým plátem, potřeme makovou nádivkou, přikryjeme třetím plátem a potřeme jablkovou nádivkou.Nkonec přikryjeme čtvrtým plátem těsta, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekannými ořechy nebo mandlemi.
Takto připravený koláč dáme péci do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme asi hodinu dozlatova.