Levandulová bábovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 170 g cukru
- 200 g změklého másla
- 4 vejce pokojové teploty
- 250 g měkkého tvarohu pokojové teploty
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce levandulových květů, suchých nebo čerstvých
- Na vymazání formy:
- máslo
- strouhanka
- moučkový cukr na pocukrování
Postup Levandulová bábovka
Postup přípravy receptu
-
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Máslo utřeme s cukrem a přidáme postupně žloutky jeden po druhém, vždy dobře promícháme. Do směsi přidáme tvaroh a důkladně promícháme.
V jiné míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a levanduli. Směs mouky postupně po částech zapracujeme do tvarohové směsi. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180ºC asi 40-50 minut. Propečení kontrolujeme špejlí. Po upečení necháme bábovku 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopíme. Vychladlou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.