Letní burgery s avokádem a grilovanými paprikami
Recepty, Dietní receptySuroviny
- Housky:
- 2 menší červené řepy
- 10 g čerstvého droždí
- 300 g celozrnné mouky
- 30 g olivového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
- lžička soli
- sezam
- mák na posypání
- Burgery:
- 6 větších klobouků žampiónů
- několik větviček čerstvého tymiánu
- 400 g bílých fazolí
- 3 velké masité Medjool datle
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce kvalitní sójové omáčky (tamari)
- 200 g vařené hnědé rýže pohanky nebo quinoy (může být lehce rozvařená)
- svazek čerstvého koriandru nebo petrželky
- 100 g strouhanky (nebo mletých ovesných vloček)
- nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- Obloha:
- 2 zralá avokáda
- grilované papriky
- kvalitní hořčice (nasládlá)
- čerstvý salát (římský a štěrbák)
Postup Letní burgery s avokádem a grilovanými paprikami
Postup přípravy receptu
-
Řepy oloupejte a nastrouhejte najemno.
Šťávu z nich vymačkejte do odměrky a doplňte teplou vodou do 170 ml (ne více).
Vylijte do misky a do vody rozdrobte droždí. Promíchejte a potom zapracujte všechny ostatní ingredience a 20 g nastrouhané řepy. Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo (velmi lehká lepivost je ok).
Vložte do olivovým olejem lehce vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
Poté těsto rozdělte na 6 stejných kousků, z těch vypracujte kuličky a dejte na pečícím papírem vyložený plech.
Potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou oleje a posypte mákem nebo sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout.
Poté pečte na 230°C v dobře předehřáté troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte).
Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečicím roštu.
Portobello klobouky zbavte nožiček a nakrájejte na menší kousky.
V pánvi rozehřejte olivový olej, vložte houby a čerstvý tymián, dobře dosolte a dopepřete a nechte asi 10 minut opékat.
Mezi tím v mixéru (food processoru - kutru) rozmixujte slité bílé fazole, datle, rozmačkaný česnek, tahini a sójovou omáčku.
Přidejte lehce vychladlé houby a jednou či dvakrát zapulzujte, aby se houby maličko nasekaly, ale většina jich stále zůstala v celku.
Směs přendejte do mísy, přidejte nasekané bylinky, strouhanku, citrónovou šťávu a vařenou rýži a promíchejte. Dle potřeby přidejte více strouhanky.
Se směsí můžete pracovat ihned, nebo jí dát na pár minut ztuhnout do lednice.
Ze směsi vypracujte 6 větších burgerů (měly by odpovídat velikosti houstiček), dejte na pečicí papír a potřete olivovým olejem.
Pečte v troubě předehřáté na 210°C čtvrt hodiny, poté burgery obraťte a dopečte ještě dalších 15 minut.
Po vyndání nechte plně vychladnout.
Burgerové houstičky opatrně rozřízněte nožem na pečivo a krátce je na řezu opečte na pánvi.
Poté spodek housky potřete hořčicí, proložte listem římského salátu a na ten navrstvěte avokádo rozmačkané s trochou černé soli (kala namak).
Pokračujte opečeným burgerem, vrstvou grilovaných paprik a trochou natrhaného štěrbáku.
Přiklopte horní částí housky, propíchněte špejlí, aby to celé lépe drželo pohromadě, a voila, můžete podávat!