Bylinkový chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 1/2 kávové lžičky cukru
- 250 ml mléka
- svazek bylinek
- 4 stroužky česneku (nemusí být)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 kávové lžičky soli
- 2 vejce
- 1 vejce na potření
- hrubá sůl na posypání
Postup Bylinkový chleba
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru, trošku mouky a mléka si uděláme kvásek.
Do větší mísy dáme mouky (prosáté), sůl, nadrobno nasekané bylinky, prolisované stroužky česneku, olivový olej, vejce, mléko a vzešlý kvásek. Zaděláme vláčné těsto a na teplém místě necháme pod utěrkou vykynout.
Po vykynutí těsto znovu propracujeme na pomoučněném vále a utvoříme tvar bochníku, který vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě cca 15 minut kynout. Poté potřeme vejcem a posypeme hrubou solí.
Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 30 minut. Po upečení přendáme opatrně z plechu na mřížku.