Leopardí buchta

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 ml mléka
25 g vanilkového pudinku nebo maizeny
2 lžíce cukru
vanilkový lusk nebo burbon vanilkový
1 lžíce čerstvé strouhané pomerančové kůry
50 g másla
1/2 kostky droždí (nebo přiměřené množství droždí suchého)
370 g hladké mouky
kakao
mléko
čokoláda na vaření
lžíce másla
lžička mléka
ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Do mléka důkladně rozmícháme pudink, dvě lžíce cukru, vanilkový extrakt nebo vyškrábnutý vanilkový lusk a uvaříme hustý pudink. Odstavíme z ohně a vmícháme máslo, necháme přikryté folií trochu vychladnout - tak na 30 °C.

  2. Vlažný pudink přesuneme do mísy, rozdrobíme droždí, vidličkou důkladně promícháme, necháme pár minut odpočinout a pak zapracujeme pomerančovou kůru a mouku. Vypracujeme pevné pružné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.

  3. První půlku těsta dáme do misky, zakryjeme folií a necháme kynout, druhou polovinu ještě rozpůlíme a do každé části zapracujeme kakao, rozmíchané ve lžíci horkého mléka - jedna část bude světlejší (s jednou rovnou lžící kakaa) a druhá tmavší (použijeme kakaa více). Obě kakaová těsta necháme také samostatně přikryté folií vykynout - tak za cca 45 minut by těsta měla zdvojnásobit svůj objem.

  4. Každé z vykynutých těst rozdělíme na osm dílů a vytvarujeme do válečků - dovnitř přijde váleček světle hnědého těsta, obalí se vyváleným těstem tmavým a nakonec těstem světlým - tak jak je na fotografii.

  5. Vzniklých osm válečků ještě poválíme na přiměřenou délku tak, aby byly dlouhé jako forma, ve které budeme péci - pekla jsem ve formě na chlebíček velké cca 11x22 cm. Tu si vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval boční dlouhé strany a válečky těsta do ní naskládáme. Přikryté necháme ještě minimálně půl hodiny kynout, mezitím zapneme troubu na 180 °C.

  6. Po vložení buchty do trouby snížíme teplotu na 160 °C, pečeme asi 25 minut a zkoušíme špejlí, zda je hotovo.

  7. Upečenou buchtu vyndáme pomocí přesahujícího pečícího papíru z formy, necháme trochu zchladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme drcenými ořechy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!