Lenčin zapečený květák
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 střední do poloměkka uvařený květák
- 1 větší cibule
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1 kypřící prášek
- 1 hrnek polotučného mléka
- 70 g nastrouhaného eidamu
- 1 střední rajče
- sůl
- 1 lžička práškového česneku
- 1 balení plátkové šunky
- 4 vejce
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
- několik stroužků másla
Postup Lenčin zapečený květák
Postup přípravy receptu
-
Květák nakrájíme nadrobno, smícháme se strouhankou a kypřícím práškem. V mléce rozšleháme vajíčka spolu se solí, česnekem, bazalkou a 1 lžičkou petrželky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, šunku na kostičky.
Na dno hlubší zapékací mísy dáme dva nebo tři stroužky másla (podle velikosti misky), rozložíme kolečka cibule a květák se šunkou. Posypeme vrstvou sýra (hrstku schováme na dokončení) a zalijeme mlékem s vejci.
Pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Rajče nakrájíme na půlměsíčky a rozložíme jako horní vrstvu do pekáče, posypeme zbylou petrželkou a sýrem. Dopečeme dalších cca 25 minut či déle - zjistíme vložením špejle do nákypu zda je dostatečně propečený.
Podávala jsem s vařeným bramborem.