Lenčin zapečený květák

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 střední do poloměkka uvařený květák
1 větší cibule
1/2 hrnku strouhanky
1 kypřící prášek
1 hrnek polotučného mléka
70 g nastrouhaného eidamu
1 střední rajče
sůl
1 lžička práškového česneku
1 balení plátkové šunky
4 vejce
2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
několik stroužků másla

Postup přípravy receptu

  1. Květák nakrájíme nadrobno, smícháme se strouhankou a kypřícím práškem. V mléce rozšleháme vajíčka spolu se solí, česnekem, bazalkou a 1 lžičkou petrželky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, šunku na kostičky.

  2. Na dno hlubší zapékací mísy dáme dva nebo tři stroužky másla (podle velikosti misky), rozložíme kolečka cibule a květák se šunkou. Posypeme vrstvou sýra (hrstku schováme na dokončení) a zalijeme mlékem s vejci.

  3. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Rajče nakrájíme na půlměsíčky a rozložíme jako horní vrstvu do pekáče, posypeme zbylou petrželkou a sýrem. Dopečeme dalších cca 25 minut či déle - zjistíme vložením špejle do nákypu zda je dostatečně propečený.

  4. Podávala jsem s vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!