Lehounké piškotové řezy

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
4 vejce
4 lžíce vlažné vody
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
90 g polohrubé mouky
90 g solamylu
kypřicí prášek do pečiva
Na náplň:
230 g kompotovaných mandarinek (já přidala ještě broskve)
500 g polotučného tvarohu
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1/2 (nejlépe chemicky neošetřeného)citronu
2 lžíce citronové šťávy
smetana ke šlehání 250 g (40%)
zakysaná smetana 250 g
1 balíček želatinového ztužovače za sudena (Dr. Oetker)
100 ml kompotové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce vyšleháme s vodou elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky do pěny cca 1 minutku.

  2. Pak přisypeme cukry a vyšleháme ho husté, lesklé pěny.. cca 2 minutky.

  3. Mouku, solamyl a prášek do pečiva přesijeme přes sítko a do vaječné hmoty zlehka a po částech vmícháme stěrkou nebo vařečkou.

  4. Plech vystříkáme olejem ve spreji, vysteleme papírem na pečení a ten taky vysprejujeme.

  5. Těsto vylijeme na papír a stěrkou uhladíme. Dáme do trouby (horní + spodní ohřev), vyhřáté na 200°C a pečeme dorůžova cca 15 min. Respektujeme zkušenosti a troubu, ne manžela.. i když.. toho jistě taky respektujeme:-))

  6. Hned po upečení piškot pocukrujeme, přiložíme na něj čistý pečicí papír a obrátíme. Ten původně spodní papír opatrně odstraníme a piškot necháme zcela vychladnout.

  7. A připravíme náplň: tvaroh, zakysanku, cukry, citron. kůru i šťávu smícháme ručně nebo elektricky do hladké konzistence. Šlehačku vyšleháme dotuha.

  8. Mandarinky necháme okapat v sítku a šťávu ponecháme (neupíjet!).

  9. Tuhou šlehačku opatrně vimpregnujeme do tvarohové hmoty a všechno opět promícháme.

  10. A nyní použijeme tu šťávu z mandarinek. Do ní nasypeme ztužovač a dále postupujeme dle návodu na témže. Ti šikovnější chladný piškot rozřežou vodorovně. Já jsem nemehlo, tak jsem to prostě flákla napříč, proto to vypadá tak, že byste si mohli vyhodit sanici:-)) Ale ten piškotek je tak nadýchaný, něžný a jemný, že jsem se bála, že bych to zmatlala.

  11. Do krému přidáme mandarinky, případně např. ty broskve a zlehka promícháme.

  12. Krém natřeme na spodní plát a horním to přiklopíme. Necháme minimálně 2 hodiny v chladu ztuhnout. Pocukrujeme, uvaříme si kávičku a popřejeme si dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!