Jarní koláč s bylinkovým tofu krémem a hráškem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

těsto dle volby či např. 4 - 5 tortill
600 gr tofu natural (např. Alfabio)
100 gr mletých blanšírovaných mandlí či kešu oříšků
3 - 4 citróny
2 lžíce tahini
2 lžíce sojanézy (např. kupovaná Kalma)
1 lžíce světlé pasty miso (není nutné)
2 - 3 jarní cibulky
svazek čerstvé bazalky
svazek čerstvé máty
300 g mraženého hrášku nebo čerstvého hrášku

Postup přípravy receptu

  1. Tofu vybalíme z balíčků, omyjeme, osušíme, zabalíme do čistých utěrek a zatížíme (např. prkénkem a na něm těžkými konzervami). Necháme nejméně hodinu (ale klidně déle) lisovat.

  2. Tortilly vyskládáme do formy tak, aby se překrývaly a vytvořily okraj. Potřeme je olejem a necháme opéct v troubě do křupava. Tak si vytvoříme korpus na koláč.

  3. Mezitím vybalíme tofu a rozdrobíme ho do mixéru (ideálně typ sekáček - food processor). Přidáme rozemleté ořechy, citrónovou šťávu (začneme s dvěma citróny), tahini, sojanézu, miso a rozmixujeme na hladký krém. Pokud je příliš hutný, přidáme citrónovou šťávu či trochu vody.

  4. Osolíme a opepříme. Ochutnáme a dle chuti přidáme (další) citrónovou šťávu.

  5. Čerstvé bylinky a cibulku nasekáme ostrým nožem na malé kousky a vmícháme do tofu krému. Krém navrstvíme na korpus a posypeme krátce povařeným hráškem, který jsme ihned po uvaření propláchli studenou vodou. Ozdobíme klíčky či microgreens a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!