Žitné chlebové dalamánky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 340 g tmavé žitné mouky (chlebové)
- 80 g pšeničné hladké mouky
- 20 g droždí
- 20 g másla
- 100 ml mléka
- 150 ml vlažné vody
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 lžička cukru
- 30 g slunečnicových semínek
- 7 g lněného semínka
Postup Žitné chlebové dalamánky
Postup přípravy receptu
-
Do kastrůlku vložíme máslo, přilijeme mléko a lehce zahřejeme, máslo necháme rozpustit.
Do misky nasypeme mouku, semínka, sůl a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme rozdrobené droždí a lžičku cukru. Zalijeme mlékem a necháme asi 5 minut odstavené. Poté k surovinám přilijeme vlažnou vodu a pomalu propracováváme. Těsto je hutné a zpočátku se bude lepit. Pro lepší manipulaci těsto dále vypracováváme na vále, dokud nedostane pružnou a kompaktní konzistenci. Zpracované těsto vložíme zpět do mísy, lehce potřeme vodou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě (např. v lehce vyhřáté troubě). Během kynutí těsto znovu prohněteme.
Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta nakrájíme 5 (záleží na vás) kousků, z nichž utvoříme dalamánky. Každý z nich třikrát na šikmo nařízneme. Plech, na kterém budeme péct, si na chvíli dáme nahřát do trouby a dalamánky na něm pod pečícím papírem necháme ještě 10 – 15 minut kynout. Poté je potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 45 minut. V půli pečení je opět potřeme vodou.