Pizza s houbami a kešu krémem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Pizza těsto:
1 balíček sušeného droždí (asi 2 a 1/4 lžičky)
1 hrnek teplé vody (cca 38°C - nesmí být horká!)
1,5 hrnku špaldové celozrnné hladké mouky
1 hrnek pšeničné hrubé mouky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1 lžíce cukru či javorového sirupu
(Kešu mozzarella):
3/4 hrnku kešu oříšků (namočených na pár hodin ve vodě či krátce povařených, pokud jste je zapomněli namočit)
1/2 hrnku vody
1,5 lžíce citrónové šťávy
1 lžička soli
1 malý stroužek česneku
1 lžička sušené cibule (koupíte u stánků s kořením)
1 lžíce kukuřičného škrobu
Pizza:
cca 550 gr světlých hub (např. hnědé žampiony, portobello, hlívaústričná, hlíva královská, shiitake)
4 velké šalotky
1/4 hrnku bílého vína
2 lžičky sušeného tymiánu nebo 1 lžíce čerstvého tymiánu
hladkolistá petrželka
3 velké rozmačkané stroužky česneku
olivový olej
pepř
sůl
chilli olej či pálivá omáčka (např. srirarcha)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravte těsto na pizzu. Droždí rozmíchejte v uvedeném množství vody, přidejte cukr či javorový sirup a nechte asi 5-10 minut odstát. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a olivový olej, poté přidejte i vodu s droždím. Lehce pomoučněnýma rukama či za pomocí kuchyňského robota vypracujte pružné těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trošku mouky). Vložte do olejem vymazané mísy a nechte na teplém místě kynoutasi hodinu až hodinu a půl.

  2. Vykynulé těsto vyjměte, prodělejte rukama a na pomoučněné ploše ho asi 5 minut zpracovávejte. Pokud ho budete používat ihned, vyválejte ho či rukama vytvarujte na pečící papír posypaný trochou kukuřičné mouky a přendejte na plech. Pokud těsto nebudete používat ihned, dobře ho zabalte do potravinové fólie a uskladněte v lednici. Před použitím nechte chvíli dojít pokojové teploty.

  3. Pokud pizzu připravujete na jeden zátah, připravte mezi tím, co těsto kyne, kešu mozzarellu. Namočené kešu slijte a společně se všemi ostatními ingrediencemi dobře rozmixujte v mixéru na hladký krém (jde to i tyčovým mixérem). Ochuťte a dochuťte.

  4. Jako další krok připravte oblohu na pizzu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Houby očištěte, ev. zbavte nožiček a nakrájejte na tenčí plátky nebo kousky.

  5. V pánvi zahřejte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte šalotky a 300 gr hub, osolte a opepřete a opékejte, dokud oboje pěkně nezhnědne, tj. přibližně 10 minut. Asi po pěti minutách můžete přidat i tymián.

  6. Když je vše pěkně opečené, zalijte vínem a opět vařte, dokud se téměř všechna tekutina neredukuje. Poté sejměte z ohně, vmíchejte asi 2 lžíce čerstvé nasekané petržele, přemístěte do míxéru a rozmixujte na malé kousky (stačí krátce, neměla by to být hladká pasta). V pánvi opět rozehřejte olej a opečte na něm osolené a opepřené zbývající houby pěkně do měkka.

  7. Troubu předehřejte na 220°C. Těsto na pizzu potřete olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, poté rozmixovanou houbovou směsí (po stranách nechte cca 1 cm široké okraje). Na tuto směs navrstvěte zbylé houby, osolte a opepřete a vložte do trouby.

  8. Pečte asi 15 - 20 minut, dokud nejsou kraje pěkně hnědé.

  9. Poté vyndejte z trouby a na pizzu rozprostřete kešu mozarellu. Vraťte do trouby a pečte ještě asi minutu až dvě. Vyjměte, ozdobte čerstvou petrželí, chilli olejem či srirarchou a čerstvým tymiánem (pokud máte) a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!