Vepřové žebírko na žampionech

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

6 ks vepřových žebírek (kotleta s kostí)
20 dkg uzené slaniny (Lopenická)
3/4 kg malých čerstvých žampionů
1 velká cibule
hladká mouka
šťáva z 1 citronu
sůl
pepř čtyř barev
100 g vepřového sádla
vývar

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová žebírka lehce naklepeme a na okrajích nožem nařízneme (zabráníme tím zkroucení masa při opékání). Z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem čtyř barev.

  2. Na steakové pánvi rozpustíme vepřové sádlo a všechno maso z obou stran poctivě opečeme do zlatavé barvy. Opečené maso přendáme do většího hrnce.

  3. Do výpeku po mase přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme ji vypéct. Jakmile je slanina vypečená, přidáme nakrájenou cibuli a necháme opéct lehce do hněda.

  4. Když je cibule krásně opečená, přidáme žampiony (tyto před vložením očistíme od nečistot, prolijeme citronovou šťávou, necháme cca 3 minuty působit a poté propláchneme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili kyselosti – žampiony po této úpravě zůstanou krásně světlé a křupavé).

  5. Malé žampiony ponecháme vcelku, střední pouze půlíme a velké plátkujeme na hrubší plátky. Lehce necháme žampiony s cibulkou a slaninou prohřát a přidáme je na maso do hrnce.

  6. Podlijeme masovým vývarem tak, aby maso bylo skoro potopeno a dusíme společně se žampiony cca 30 minut.

  7. Měkké maso vyjmeme a do vzniklé šťávy vmícháme dvě lžíce hladké mouky, rozmíchané s trochou vody. Tím vše zahustíme a necháme provařit minimálně 15 minut za častého míchání. Podáváme s rýží, houskovým knedlíkem nebo brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!