Karamelizovaná dýně s Nivou a ořechy
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 menší dýně Hokaido
- 1/2 lilku
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 hrsti ořechů
- 100 g Nivy
- sůl
- olej
Postup Karamelizovaná dýně s Nivou a ořechy
Postup přípravy receptu
-
Lilek pokrájejte na centimetrové plátky, rozložte na tác a posolte. Nechte klidně hodinu vypotit, pak opláchněte, vyždímejte a papírovou utěrkou důkladně vysušte.
Dýni rozčtvrťte, vykrojte semeník a nakrájejte asi na centimetr silné měsíčky.
Na pánvi skoro nasucho opečte lilek, na trošce oleje postupně z obou stran opékejte dýni a přesuňte do větší pánve - nejlépe Woku (pouze dýni, ne lilek). Přidejte asi dvě lžíce oleje, med a opatrně obracejte tak, aby všechny změklé a lámající se kousky dýně byly obalené.
Nechte chvilku zchladnout a vyskládejte do nepřilnavé formy - dýni i lilek. Zvolte takovou formu, aby dno bylo pokryté. Rozdrobte nivu, posypte nahrubo sekanými ořechy a dejte zapéci do vyhřáté trouby na cca 180 °C, stačí na deset minut, aby sýr zeleninu spojil.