Bábovka z tvarohu, máku, kakaa a rybízu

Recepty, Moučníky

Suroviny

½ hrnku moučkového cukru (stévie)
3 vejce
250 g měkkého tvarohu
3, 5 hrnky polohrubé mouky
1 ČL strouhané pomerančové kůry
1 hrnek oleje
1 hrnek vlažného mléka
50-180 g čerstvě umletého máku a 1 PL kakaa (promíchané)
1 prášek do pečiva
4-6 PL rybízu

Postup přípravy receptu

  1. Vejce utřeme s cukrem. Zašleháme tvaroh a pramínkem přilijeme i olej.

  2. Mouku smíchanou s práškem do pečiva a kůrou přimícháváme za stálého šlehání ke směsi. Nakonec nalijeme do těsta vlažné mléko a ještě prošleháme.

  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme čerstvě umletý mák promíchaný s kakaem a druhou polovinu těsta necháme bez máku. Mezitím připravíme rybíz z mrazáku.

  4. Připravenou formu (měla jsem silikonovou) propláchneme studenou vodou. Nejdříve nalijeme do formy část těsta bez máku, posypeme kuličkami rybízu. Tuto vrstvu těsta s rybízem přelijeme částí těsta s mákem a kakaem a opět poklademe rybízem. Postup opakujeme.

  5. Bábovkovou formu s těstem dáme péci do vyhřáté trouby nejdříve na 20 minut na 200 stupňů, pak formu přikryjeme alobalem, aby těsto nevyteklo. Snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě asi 25 minut.

  6. Zkoušíme špejlí, zda je bábovka dobře propečená. Po vyndání z trouby bábovku propíchneme na několika místech, aby upečené těsto nekleslo a necháme vychladnout. Pak vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!