Bábovka z tvarohu, máku, kakaa a rybízu
Recepty, MoučníkySuroviny
- ½ hrnku moučkového cukru (stévie)
- 3 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 3, 5 hrnky polohrubé mouky
- 1 ČL strouhané pomerančové kůry
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek vlažného mléka
- 50-180 g čerstvě umletého máku a 1 PL kakaa (promíchané)
- 1 prášek do pečiva
- 4-6 PL rybízu
Postup Bábovka z tvarohu, máku, kakaa a rybízu
Postup přípravy receptu
-
Vejce utřeme s cukrem. Zašleháme tvaroh a pramínkem přilijeme i olej.
Mouku smíchanou s práškem do pečiva a kůrou přimícháváme za stálého šlehání ke směsi. Nakonec nalijeme do těsta vlažné mléko a ještě prošleháme.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme čerstvě umletý mák promíchaný s kakaem a druhou polovinu těsta necháme bez máku. Mezitím připravíme rybíz z mrazáku.
Připravenou formu (měla jsem silikonovou) propláchneme studenou vodou. Nejdříve nalijeme do formy část těsta bez máku, posypeme kuličkami rybízu. Tuto vrstvu těsta s rybízem přelijeme částí těsta s mákem a kakaem a opět poklademe rybízem. Postup opakujeme.
Bábovkovou formu s těstem dáme péci do vyhřáté trouby nejdříve na 20 minut na 200 stupňů, pak formu přikryjeme alobalem, aby těsto nevyteklo. Snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě asi 25 minut.
Zkoušíme špejlí, zda je bábovka dobře propečená. Po vyndání z trouby bábovku propíchneme na několika místech, aby upečené těsto nekleslo a necháme vychladnout. Pak vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.