Hruškový dort s mascarpone
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 baleni piškotů
- Náplň:
- 6 středních zralých hrušek
- skořice
- 1/2 hrnku cukru
- šťáva z půlky citronu
- 6 kousků hřebíčku
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 2x 150 g zakysané smetany
- 1/2 hrnku cukru
- mléko na zjemnění krému
- Poleva:
- 1 balíček žluté želatiny (Dr.Oetker)
Postup Hruškový dort s mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme hrušky a nakrájíme na plátky nebo kostičky (podle toho, jak máte rádi). Plátky vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a skořicí, zakápneme šťávou z půlky citronu, přidáme hřebíček a dusíme alespoň 20 min. do doby, než hrušky změknou. Zralé hrušky budou měkké i dříve.
Mezitím připravíme krém. Ušleháme mascarpone se zakysanou smetanou a cukrem. Konzistence musí být lehce roztíratelná. Pokud je třeba, naředíme trochou mléka. Jakmile jsou hrušky hotové, odstavíme a dáme chladnout.
Připravíme želatinu dle návodu. Občas promícháme hrušky, aby chladly rychleji.
Dortovou formu vyložíme potravinovou fólií. Jako první vrstvu poklademe piškoty, potřeme krémem a poklademe hruškami. Hrušky lehce potřeme krémem, aby se dobře nasákly piškoty. Takto pokračujeme ve třech patrech. Poslední vrstva je krém s hruškami. Na poslední vrstvu nalijeme připravenou želatinu a dáme do chladničky alespoň na 3 hodiny, aby se vrstvy propojily a dort ztuhl.