Lehký ovocný dortík
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot:
- 2 vajíčka
- 2 lžíce teplé vody
- 1/2 hrnek moučkového cukru
- 1/2 hrnek hladké mouky
- 1/4 prášku do pečiva
- Krém:
- 1 zakysaná smetana
- 1 smetana 33%
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr (dle chuti)
- Ovocná želatina:
- maliny
- jahody (borůvky, meruňky, atd.)
- 1/2 vanilkového pudinku
- cukr (podle chuti ovoce)
Postup Lehký ovocný dortík
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vodou do pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme dorůžova (asi 10-15 minut).
Šlehačku vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky, do ní vmícháme kysanou smetanu a podle chuti dosladíme.
Ovoce dáme rozehřát do rendlíku (můžeme přidat trošku vody) a až je ovoce ve varu, přidáme pudink rozmíchaný ve vodě (asi ve 1/4 litru vody) a mícháme dokud není pudink hustý a téměř čirý.
Na vychladlý piškot dáme krém a polijeme ještě teplým želé. Dáme vychladit do lednice.