Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
2 lžičky soli
2 lžičky sušeného droždí
asi 400 ml vody
100 g vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny mouky smícháme s droždím a vodou, přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, ještě trochu vody přidáme, aby těsto nebylo moc hutné. Jestliže použijeme kuchyňský robot s hákem, necháme těsto hníst asi 5 minut. Pak ho vyklopíme na vál a zapracujeme do něj ořechy. Z těsta utvoříme hladký bochánek a vložíme ho do ošatky na chleba vysypané moukou. Těsto necháme v teple asi 90 minut kynout.

  2. Pak nakynutý bochník opatrně překlopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem a zapneme troubu na 230°C. Na dno do trouby vložíme malý kastrůlek s vodou. Necháme ještě na plechu kynout po dobu, než se trouba vyhřeje.

  3. Plech vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct 10 minut. Po tuto dobu troubu neotvíráme. Po 10 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě asi 30 - 35 minut. Upečený chléb přendáme na mřížku a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!