Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- asi 400 ml vody
- 100 g vlašských ořechů
Postup Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy
Postup přípravy receptu
-
Všechny mouky smícháme s droždím a vodou, přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, ještě trochu vody přidáme, aby těsto nebylo moc hutné. Jestliže použijeme kuchyňský robot s hákem, necháme těsto hníst asi 5 minut. Pak ho vyklopíme na vál a zapracujeme do něj ořechy. Z těsta utvoříme hladký bochánek a vložíme ho do ošatky na chleba vysypané moukou. Těsto necháme v teple asi 90 minut kynout.
Pak nakynutý bochník opatrně překlopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem a zapneme troubu na 230°C. Na dno do trouby vložíme malý kastrůlek s vodou. Necháme ještě na plechu kynout po dobu, než se trouba vyhřeje.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct 10 minut. Po tuto dobu troubu neotvíráme. Po 10 minutách teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě asi 30 - 35 minut. Upečený chléb přendáme na mřížku a necháme vychladnout.