Lehká jako peříčko Panna cotta s vůni kardamomu s mangovým přelivem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 zralé mango (viz tipy a triky)
- 600 g smetany ke šlehání (40%)
- 7 lžiček třtinového cukru
- šťáva z 1/2 citronu a z
- velké mandarinky (klementinky)
- 6 plátků želatiny
- 1,5 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 citronu
- 1 klementinka (nebo větší mandarinka)
Postup Lehká jako peříčko Panna cotta s vůni kardamomu s mangovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Želatinové plátky namočte do mísy se studenou vodou a nechte je nabobtnat. Do hrnce s těžkým dnem vlijte všechnu smetanu a oslaďte 5 lžičkami třtinového cukru. Okořeňte jednou a půl lžičkou kardamomu i půl lžičkou skořice a vařte na velmi mírném plameni za občasného míchání asi tak 4 minuty, aby smetana pořádně nasála vůni koření.
Plátky želatiny pořádně vyždímejte a přidejte do horké kořeněné smetany – okamžitě se rozpustí. Odstavte z ohně a přeceďte přes velmi jemné síto (klidně i nadvakrát).
Silikonové formičky na muffiny vymažte pomocí mašlovačky olejem jen tak, aby se omastilo dno i stěny (ale nevytvořila se loužička). Přebytečný olej případně odsajte ubrouskem.
Smetanový základ pomocí lžíce přesuňte do vymaštěných formiček, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout.
Mezitím si připravte mangovou omáčku. Mango rozkrojte na půl a zbavte ho slupky (u zralého ovoce jde slupka dolů prakticky sama). Dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte ji na malé kostky. Vložte do hrnce, oslaďte dvěma lžičkami třtinového cukru a vařte na mírném plameni asi 3 minuty, až se mango rozvaří.
Poté jej ponorným mixérem rozmixujte na hladké pyré, které propasírujte jemným sítem, abyste se zbavily případných vláken. Vymačkejte šťávu z poloviny citronu i z celé klementinky a rozřeďte jí mangové pyré.
Nechte vychladnout, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice vychladit. Jakmile je panna cotta pěkně ztuhlá, opatrně ji oddělte od stěn silikonové formičky tak, aby se celá bábovička uvolnila a pak ji pomalu vyklopte na talíř.
Dozdobte vychlazenou mangovou omáčkou, případně snítkou máty a podávejte.