Ledovky

Recepty, Cukroví

Suroviny

360 g hladké mouky
250 g škrobu (kukuřičný, bramborový)
300 g práškového cukru
350 g másla
6 lžic mléka
2 vejce
vanilka
1/2 prášku do pečiva
NA NÁPL%N:
300 g másla
2 dl 12% smetany
5 lžic práškového cukru
5 cl (velkého panáka) rumu
NA POLEVU:
2 čokolády na vaření (nebo lepší)
2 ledové kaštany(čoko tyčinka)
50 g másla
2 lžíce horké vody
loupané mandle na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny dobře promícháme, přidáme máslo, vejce a mléko, vypracujeme hladké těsto, necháme 2 hodiny odležet.

  2. Z těsta vyválíme plát 2 mm silný, vykrajujeme (srdíčka, vějířky, kolečka) a pečeme v mírně vyhřáté troubě do bleda, vychladlé spojíme krémem, potřeme polevou do níž vmáčkneme mandle podle fantazie.

  3. Náplň: chladné máslo z ledničky nakrájíme na 1/2 cm plátky, zasypeme cukrem, přidáme rum, případně vanilkovou esenci a šlehačem nejprve rozmělníme, následně se spojí v nevzhlednou hmotu, teď pozvolna přidáváme horkou smetanu (80-95°c) a krém se postupně vyhladí a nakonec bude jako nadýchaná pěna.

  4. Poleva: čokolády s máslem rozpustíme ve vodní lázni, mícháme do hladka, pak přidáme postupně vodu, která polevu vyleští.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!