Ledovky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 360 g hladké mouky
- 250 g škrobu (kukuřičný, bramborový)
- 300 g práškového cukru
- 350 g másla
- 6 lžic mléka
- 2 vejce
- vanilka
- 1/2 prášku do pečiva
- NA NÁPL%N:
- 300 g másla
- 2 dl 12% smetany
- 5 lžic práškového cukru
- 5 cl (velkého panáka) rumu
- NA POLEVU:
- 2 čokolády na vaření (nebo lepší)
- 2 ledové kaštany(čoko tyčinka)
- 50 g másla
- 2 lžíce horké vody
- loupané mandle na ozdobu
Postup Ledovky
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny dobře promícháme, přidáme máslo, vejce a mléko, vypracujeme hladké těsto, necháme 2 hodiny odležet.
Z těsta vyválíme plát 2 mm silný, vykrajujeme (srdíčka, vějířky, kolečka) a pečeme v mírně vyhřáté troubě do bleda, vychladlé spojíme krémem, potřeme polevou do níž vmáčkneme mandle podle fantazie.
Náplň: chladné máslo z ledničky nakrájíme na 1/2 cm plátky, zasypeme cukrem, přidáme rum, případně vanilkovou esenci a šlehačem nejprve rozmělníme, následně se spojí v nevzhlednou hmotu, teď pozvolna přidáváme horkou smetanu (80-95°c) a krém se postupně vyhladí a nakonec bude jako nadýchaná pěna.
Poleva: čokolády s máslem rozpustíme ve vodní lázni, mícháme do hladka, pak přidáme postupně vodu, která polevu vyleští.