Vesnický chléb
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 50 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 220 g vody
- 200 g žitné chlebové mouky
- Dále:
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky oleje
- 2 lžičky drceného kmínu
- 130 g podmáslí
- 100 pšeničné mouky celozrnné jemné
- 250 g hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce otrub
Postup Vesnický chléb
Postup přípravy receptu
-
Večer, 10-12h před zaděláním těsta, umícháme rozkvas z kvásku, vody a žitné mouky a zakryté necháme do rána pracovat a kynout.
Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny.
Pak těsto lehce propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).