Lasagne s parmazánem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Masová směs:
- 1 kg mletého hovězího masa (nebo půl napůl s vepřovým masem)
- 1 balení lasagní
- 2 středně velké cibule
- grilovací koření Avokádo
- olej
- 5-6 středně velkých rajčátek
- kmín
- sůl
- Bešamel:
- asi třetina kostky másla
- hladká mouka
- mléko
- smetana
- nastrouhaný parmazán
- muškátový květ
- sůl
- pepř
Postup Lasagne s parmazánem
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadorbno. Na pánvičce nabo woku si rozpálíme trochu oleje a orestujeme na něm cibulku dozlatova. Já vždy přihodím ještě celý kmín, krásně se teplem rozvoní. Přidáme maso a restujeme, dokud se nezatáhne. Ochutíme grilovacím kořením, podliieme vodou.
Nakrájíme tři rajčátka na kostičky a přidáme k masové směsi a necháme ještě dusit. Vody dávám poměrně dost, aby bylo dost šťávy a těstovinové plátky hezky změkly a neměly suché tvrdé okraje.
Na bešamel rozpustíme máslo na pánvičce a s moukou uděláme jíšku. Zalijeme smetanou, dobře promícháme a podle potřeby zředíme mlékem. Přidáme nastrouhaný parmazán. Já dala asi 150 g. Bešamel ochutíme troškou soli, čerstvě namletým pepřem a mletým muškátovým květem. Ohříváme na slabém plameni, dokud se sýr úplně nerozteče a neudělá se nám hladká omáčka.
Zapékací mísu vymažeme troškou másla a naspod dáme porci bešamelu. na který naskládáme 4 plátky lasagní vedle sebe. poté masovou směs, opět pláty, bešamel, pláty, masovou směs, pláty... atd, dokud nám suroviny stačí. Končíme vždy vrstvou masa, kterou poklademe zbylými rajčátky nakrájenými na kolečka a plátkovým sýrem, eidamem nebo goudou, případně jakýkoliv, který máte rádi. Kreativitě a inspiraci se meze nekladou.