Okurkovo-avokádová studená omáčka
Recepty, SalátySuroviny
- 2 zralá avokáda
- 1 salátová okurka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička zelené kari pasty
- 1 šalotka
- 1/2 lžičky nadrobno nasekaného galangalu (lze nahradit zázvorem)
- 1/4 lžičky mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky drcených semínek koriandru
- 10 lístků máty
- 1/2 svazku koriandru
- přírodní bílý jogurt dle potřeby
- šťáva asi ze 2 limetek
- cukr
- sůl
Postup Okurkovo-avokádová studená omáčka
Postup přípravy receptu
-
Okurku oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky (kousek okurky ponechejte na ozdobu neloupanou). Avokádo vypeckujte, oloupejte a nakrájejte. Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek nadrťte. Dejte do mixéru, přidejte bylinky, galangal, koření a limetkovou šťávu.
Rozmixujte dohladka, přidejte jogurt dle požadované konzistence, ochuťte solí a cukrem, případně limetkovou šťávou.
Podávejte vychlazené s na plátky nakrájenou okurkou, výborné se salátem z mořských řas wakama nebo zředěná vodou a s větším množství jogurtu, jako studená polévka.