Kýta z mladého jelena na houbách

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 jelení kýta z mladého jelena
(po vykostění cca 1 kg masa), může být i jiná zvěřina
2 cibule
2 stroužky česneku
hrst sušených hub
pár snítek tymiánu
2 PL šípkové zavařeniny
(silný vývar z kostí zvěřinových)
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
6 kuliček jalovce
máslo
hladká mouka
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Vykostěnou, osolenou a opepřenou kýtu zformujeme do válce a zpevníme provázkem.

  2. V pekáči na másle zesklovatíme cibuli, přidáme všechna koření a necháme rozvonět.

  3. Poté přidáme maso a ze všech stran ho opečeme.

  4. Vložíme tymián, houby i s vodou, podlijeme a na sporáku cca půl hodiny přiklopené dusíme. Podle potřeby podléváme.

  5. Po půl hodině vmícháme šípkovou zavařeninu, rozdrcený česnek, dochutíme a vložíme již odklopený pekáč do trouby vyhřáté na 200°C.

  6. Pečeme ještě půl hodiny, maso přeléváme.

  7. Poté maso vyjmeme, (uchováme v teple třeba v alobalu) a omáčku zahustíme kouskem másla prohněteným s moukou.

  8. Necháme provařit.

  9. Maso nakrájíme na plátky a podáváme, třeba s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!