Svátková vepřová se zelím a cmundou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové krkovičky
- sůl
- pepř
- 1 kg kysaného zelí
- 1 kg brambor
- hladká mouka
- 2 vejce
- 5 stroužků česneku - podle chuti
- majoránka
- kmín
- sůl
- pepř (dávám i malinko provensálského koření, ale jen opatrně)
- 4 polévkové lžíce sádla
Postup Svátková vepřová se zelím a cmundou
Postup přípravy receptu
-
Krkovičku nakrájím na plátky, naklepu, osolené a opepřené opeču na rozpáleném tuku. Nebo také nasucho na grilovací pánvi. Uschovám do tepla.
Brambory nastrouhám, vymačkám vodu, dám do mísy, přidám vejce, třený česnek, majoránku, kmín, sůl pepř a ostatní koření podle zavedených zvyků na cmundu. Vypracuju těsto, na pánvi rozpálím sádlo a peču malé cmundičky, které chráním s nasazením života před procházejícími a ňufajícími dohližiteli.
Do pekáče nasypu zelí, pokladu masem, maso překryju cmundou a nechám zapéct cca 20 - 30 minut v rozpálené troubě. Po 10 - 15 minutách přepnu jen na pečení shora.