Svátková vepřová se zelím a cmundou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřové krkovičky
sůl
pepř
1 kg kysaného zelí
1 kg brambor
hladká mouka
2 vejce
5 stroužků česneku - podle chuti
majoránka
kmín
sůl
pepř (dávám i malinko provensálského koření, ale jen opatrně)
4 polévkové lžíce sádla

Postup přípravy receptu

  1. Krkovičku nakrájím na plátky, naklepu, osolené a opepřené opeču na rozpáleném tuku. Nebo také nasucho na grilovací pánvi. Uschovám do tepla.

  2. Brambory nastrouhám, vymačkám vodu, dám do mísy, přidám vejce, třený česnek, majoránku, kmín, sůl pepř a ostatní koření podle zavedených zvyků na cmundu. Vypracuju těsto, na pánvi rozpálím sádlo a peču malé cmundičky, které chráním s nasazením života před procházejícími a ňufajícími dohližiteli.

  3. Do pekáče nasypu zelí, pokladu masem, maso překryju cmundou a nechám zapéct cca 20 - 30 minut v rozpálené troubě. Po 10 - 15 minutách přepnu jen na pečení shora.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!