Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“
Recepty, PřílohySuroviny
- 1 kg kysané sudové zelí (v našem kraji je vynikající Křimické)
- 1 ks střední cibule
- 15 dkg domácí uzený bok
- 2 dcl voda ze strouhaných brambor (syrových)
- 1 lžička mleté nové koření
- 1 špetka mletý bobkový list
- Kmín
- Ocet
- Cukr
- Sádlo
- Sůl
Postup Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Na sádle osmažím na drobno nakrájený bok a v něm osmažím na drobno nakrájenou cibuli. Zasypu cca 2 lžícemi cukru a za stálého promíchávání nechám zkaramelizovat do tmavého karamelu (pozor nespálit !). Zelí získá tmavší hnědavou barvu.
Sudové kysané zelí pokrájím na drobnější kousky a nasypu na cibuli, zaliji 2 dcl vody, osolím, okořením, přidám lžíci octa a dusím cca 30 min.
Pak zelí zahustím vodou z brambor a dochutím příp, solí, cukrem a octem a občasného míchání dusím ještě 20 min. Podávám jako přílohu k pečeným masům.