Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“

Recepty, Přílohy

Suroviny

1 kg kysané sudové zelí (v našem kraji je vynikající Křimické)
1 ks střední cibule
15 dkg domácí uzený bok
2 dcl voda ze strouhaných brambor (syrových)
1 lžička mleté nové koření
1 špetka mletý bobkový list
Kmín
Ocet
Cukr
Sádlo
Sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle osmažím na drobno nakrájený bok a v něm osmažím na drobno nakrájenou cibuli. Zasypu cca 2 lžícemi cukru a za stálého promíchávání nechám zkaramelizovat do tmavého karamelu (pozor nespálit !). Zelí získá tmavší hnědavou barvu.

  2. Sudové kysané zelí pokrájím na drobnější kousky a nasypu na cibuli, zaliji 2 dcl vody, osolím, okořením, přidám lžíci octa a dusím cca 30 min.

  3. Pak zelí zahustím vodou z brambor a dochutím příp, solí, cukrem a octem a občasného míchání dusím ještě 20 min. Podávám jako přílohu k pečeným masům.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!