Sladkokyselé kuřecí
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- cca 500 g kuřecích prsou
- 1 KL soli
- 1 KL česneku granulovaného
- špetka pepře
- 60 ml studené vody
- Těstíčko:
- 1 KL soli
- 1 KL česneku
- pepř špetka
- 1 vejce
- 250 ml vody studené
- 1 KL kypřícího prášku
- 31 g škrobu (jedno jestli kukuřičný nebo bramborový)
- 3 KL oleje
- 157 g hl. mouky
- Omáčka:
- 300 ml pomerančového džusu
- šťáva z jednoho citronu
- 2 plátky zázvoru čerstvého
- 50 ml vinného octa (já dávala mangový ocet dovezený z Portugalska)
- cca 250-300 ml kečupu
- asi 200 ml vody
- 400 g cukru
- škrob s troškou vody
- Dochucení omáčky je hodně individuální - v průběhu vaření ochutnávám a přidávám podle potřeby buď kyselou nebo sladkou chuť.
Postup Sladkokyselé kuřecí
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a nakrájíme na malé kostky, okořeníme a přidáme suroviny dle receptu. Dáme do chladničky aspoň na 30 min.
Ze surovin na těstíčko vymícháme metličkou krásné hladké těsto a necháme je chvíli odležet na lince.
Suroviny na omáčku přivedeme k varu, cukr sypeme až jako poslední. Zázvor vylovím ven před zahuštěním. Podle potřeby dochucuji - přidávám buď cukr, citron nebo ocet, chce to najít ideální poměr, jaký vám chuťově vyhovuje. Až mi chutě pasují, tak rozmíchám cca 2 PL škrobu v trošce vody a naliji do omáčky, aby zhoustla. Odstavím a nechám trošku zchladnout.
Maso nasypu do těstíčka a po cca 5 minutách ležení v něm smažím v rozpáleném oleji cca 180-190 stupňů lehce dozlatova.
Osmažené nugetky proliji omáčkou a promíchám. Jako příloha je vhodná rýže, ale zrovna jsem neměla, tak jsem zvolila pečené brambory v troubě.