Kynutý rybízový koláč s drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 30 g droždí
- 60 g třtinového cukru
- 200 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g žitné mouky (hladké)
- sůl
- kůra z 1 citronu
- 60 g másla
- 2 žloutky
- Náplň:
- 2 bílky
- 50 g třtinového cukru
- 500 g tvarohu
- 50 ml mléka
- Ovoce:
- 300 g rybízu
- Drobenka:
- 80 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 80 g žitné mouky
Postup Kynutý rybízový koláč s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
V malé misce rozmícháme rozdrobené droždí s lžící cukru, vznikne polotekutá kašička.
Přidáme 3 lžíce mléka a lžíci mouky.
Misku přemístíme na teplé místo kynout na 10-15 minut.
Zbylý cukr a mouku dáme do velké mísy, přidáme citronovou kůru a špetku soli.
Máslo rozpustíme v kastrolku a až bude mít pokojovou teplotu, tak jej spolu s mlékem přidáme do mísy.
Poté přidáme žloutky a nakonec zpěněný kvásek, který mezitím zdvojnásobil svůj objem.
Vařečkou vypracujeme měkké těsto, zůstane mírně lepivé.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 30 minut.
Na náplň z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Smícháme tvaroh s mlékem a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Na drobenku nakrájíme studené máslo na malé kousky a dáme do misky. Na něj nasypeme mouku a cukr a rychle prsty prohněteme, až vznikne sypká směs.
Až těsto vykyne, přeneseme jej na plech vyložený pečícím papírem. Zapneme troubu na 180°C.
Těsto začneme prsty roztahovat až do okrajů. Namáčíme si přitom prsty do vlažné vody, aby se nám na ně nelepilo těsto.
Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe rybízem a posypeme drobenkou.
Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 40 minut.