Kynutý makový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 550 g hladké mouky
- 40 g rozpuštěného másla nebo Hery
- 2 žloutky
- 1 droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 250 ml mléka
- Maková nádivka:
- 2 hrnky mletého máku
- 1,5 hrnku mléka - podle potřeby víc
- 5 lžic hnědého cukru
- hrst rozinek
Postup Kynutý makový závin
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka.
Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. (Kynutá těsta dělám nejraději v domácí pekárně, suroviny pak dávám v pořadí tekuté, sypké, sůl do jednoho rohu a kvásek do protějšího rohu). Těsto jsem nechala kynout hodinu, dvakrát jsem prohnětla.
Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme tenkou placku, na kterou poklademe nádivku a zavineme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut kynout, vršek závinu nastřihneme, potřeme máslem, nebo rozšlehaným vejcem, dáme do trouby předem vyhřáté na 180°C. Pečeme 30-40 minut na 180, podle trouby.
Nádivka: Nádivku jsem dělala podle zdejšího receptu, jen jsem přidala rozinky. 2 hrnky mletého máku 1,5 hrnku mléka hrst rozinek svařit do husta za stálého míchání, následně vmíchat cukr (podle chuti).