Kynutý jablečný závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- těsto:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěné hery
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 60 g cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného droždí
- dále:
- 8-10 jablek
- skořicový cukr nebo skořice
- moučkový cukr
- strouhanka nebo mleté ořechy
- rozinky
- rozpuštěné máslo
- vejce na potření
Postup Kynutý jablečný závin
Postup přípravy receptu
-
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou nebo ořechy, nastrouhanými jablky (vymačkat šťávu), posypeme rozinkami, moučkovým cukrem (podle kyselosti jablek), skořicovým cukrem nebo skořicí a zavineme.
Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15-20 minut kynout.
Potřeme rozšlehaným vejcem a při 180°C upečeme dozlatova (asi 20 minut).