Kynuté rohlíčky se skořicovou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 42 g droždí
- 3 vejce (1 vejce na potření)
- 1 Hera (rozpustit, musí být vlahá)
- 1 hrnek cukru, může být i méně
- špetka soli
- Drobenka:
- 2 lžíce másla
- 1 hrnek hrubé mouky nebo dětské krupičky
- 1/2 až 1 hrnek cukru
- 1 lžíce skořice
Postup Kynuté rohlíčky se skořicovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme obě mouky, uděláme důlek, do něj nalijeme trochu vlahého mléka a rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Ráda bych dodala, že já peču od oka, už kolik let nevážím.
Pak přidáme 2 vejce, cukr, rozpuštěnou vlahou Heru a vlahé mléko (může ho být i méně, lijeme pomalu, podle konzistence těsta) uhněteme těsto, musí šustit o mísu. Na teplém místě nechávám kynout 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minut.
Než vykyne těsto, připravíme drobenku. Do menší mísy dáme máslo, cukr a mouku, skořici, rukou prohněteme, až se bude drobenka drobit. Mimo másla můžeme cukr i mouku buď ubrat nebo přidat.
Z vykynutého těsta tvoříme 18 bochánků, ze kterých vyválíme válečky a zatočíme, skládáme na pečící papír, pomašlujeme vejcem a posypeme drobenkou. Pekla jsem na 180 C, dokud nezrůžoví.