Kynuté langoše ze zakysané smetany a bazalky
Recepty, OstatníSuroviny
- 400 g hladké mouky
- 1 hrnek zakysané smetany
- sůl
- 1 lžička jedlé sody
- 25 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- 150 ml oleje
- špetka cukru
- 100 ml vody
- bazalka sušená
- +
- 4 stroužky česneku
- kečup
- strouhaný sýr na ozdobení
- (nebo jen zakysaná smetana smíchaná se strouhaným sýrem a česnekem)
Postup Kynuté langoše ze zakysané smetany a bazalky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve uděláme kvásek. Do menší misky dáme cca 100 ml vlažné vody, rozdrobené droždí, špetku cukru a lžičku mouky. Necháme vykynout.
Do druhé misky zatím připravíme prosátou mouku, sůl, sodu a pak přidáme hotový kvásek. Přidáme zakysanou smetanu, vejce, nasušenou bazalku, olej a vše promícháme tak, aby se těsto nelepilo na stěny mísy.
Těsto necháme kynout na teplém místě cca 30 - 40 minut. Z vykynutého těsta si uděláme malé bochánky, které rozválíme na placky, které ještě necháme kynout dál - cca 20 minut na vále.
Placky by měly být ve středu těsta tenčí, proto těsto roztahujeme rukou od oleje od středu do stran. Smažíme v rozpáleném oleji na pánvi dozlatova. Ubrouskem odstraníme přebytečný tuk. Potřeme česnekem, zdobíme kečupem a strouhaným sýrem.