Kynuté langoše ze zakysané smetany a bazalky

Recepty, Ostatní

Suroviny

400 g hladké mouky
1 hrnek zakysané smetany
sůl
1 lžička jedlé sody
25 g čerstvého droždí
1 vejce
150 ml oleje
špetka cukru
100 ml vody
bazalka sušená
+
4 stroužky česneku
kečup
strouhaný sýr na ozdobení
(nebo jen zakysaná smetana smíchaná se strouhaným sýrem a česnekem)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve uděláme kvásek. Do menší misky dáme cca 100 ml vlažné vody, rozdrobené droždí, špetku cukru a lžičku mouky. Necháme vykynout.

  2. Do druhé misky zatím připravíme prosátou mouku, sůl, sodu a pak přidáme hotový kvásek. Přidáme zakysanou smetanu, vejce, nasušenou bazalku, olej a vše promícháme tak, aby se těsto nelepilo na stěny mísy.

  3. Těsto necháme kynout na teplém místě cca 30 - 40 minut. Z vykynutého těsta si uděláme malé bochánky, které rozválíme na placky, které ještě necháme kynout dál - cca 20 minut na vále.

  4. Placky by měly být ve středu těsta tenčí, proto těsto roztahujeme rukou od oleje od středu do stran. Smažíme v rozpáleném oleji na pánvi dozlatova. Ubrouskem odstraníme přebytečný tuk. Potřeme česnekem, zdobíme kečupem a strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!