Kynuté bramborovo-sýrové lívanečky s houbovým kaviárem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Lívanečky:
500 ml mléka
1 vejce
250 g brambor (uvařených ve slupce, oloupaných a najemno nastrouhaných)
150 g nahrubo nastrouhaného výraznějšího tvrdého sýra (nejlépe čedar, popř. uzený sýr)
polohrubá mouka (množství dle konzistence těsta)
10 g čerstvého droždí (1/4 kostky)
sůl popř. čerstvé nebo sušené bylinky
olej na smažení
Houbový kaviár:
200 g čerstvých hub (použila jsem hlívu ústřičnou)
1 PL olivového oleje
2 šalotky nebo 1 malá cibule, případně bílá část jarní cibulky
1 lžička worchesteru
1 PL octa balsamico
sůl
čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku
k podávání zakysaná smetana, osolená a ochucená mletou paprikou (sladkou nebo, kdo má rád ostřejší, i pálivou)

Postup přípravy receptu

  1. Na lívanečky smícháme vlažné mléko s rozdrobeným droždím, přidáme vejce, nastrouhané brambory a sýr a tolik mouky, aby vzniklo těsto požadované konzistence, tzn. klasické lívancové.

  2. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 20 minut kynout.

  3. Houby očistíme a nasekáme na malé kousky (nejrychleji to jde v přídavné sekací nádobě k tyčovému mixéru).

  4. Na nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm na malé kostičky pokrájenou cibuli.

  5. Když začne cibule zlátnout, přisypeme houby a na mírném ohni za častého míchání upravujeme asi 5 minut.

  6. Přidáme worchestr, ocet, sůl a pepř a opět chvíli restujeme.

  7. Oloupané stroužky česneku nožem rozmáčkneme a nasekáme na malé kousky, které přidáme do pánve. Nyní již nepřestáváme míchat a upravujeme do úplného vyvaření tekutiny.

  8. Houbovou směs případně dochutíme.

  9. Do těsta, které mezitím vykynulo, přidáme sůl, popř. bylinky a připravíme z něj na troše oleje malé lívanečky. Servírujeme je teplé, přelité ochucenou zakysanou smetanou a doplněné houbovým kaviárem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!